"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2017. december 14., csütörtök

Ugyanaz másképp - Illusztráció és design a Csimota Kiadó gyerekkönyveiben


Jövő héten nyílik meg az "Ugyanaz másképp" elnevezésű kiállítás a Csimota Kiadó gyerekkönyveiben megjelent illusztrációkból.



A 2003-ban alakult Csimota Kiadó a magyar könyvpiac leginnovatívabb gyerekkönyv-kiadója. Működését irodalmi és illusztrációs területen egyaránt az igényesség és kreativitás jellemzi. Sajátos vállalásuk a társadalmi elkötelezettség, családi és politikai tabu témák felvállalása, új tehetségek felkutatása. A kiállítás a kiadó kivételesen magas színvonalú illusztrációs tevékenységének legjavából nyújt válogatást.

Az eltelt másfél évtizedben a Csimota csaknem száz, hazai grafikusművészek által illusztrált kötetet adott ki. Ez azonban nem pusztán számszerű teljesítmény, ugyanis könyveik képi megvalósítása különösen igényes, nyitott az újszerű megoldások felé. Kiadványaik nagyobb sorozatok köré rendeződnek, melyek ezen a kiállításon is kiemelten jelennek meg. A hazai gyerekkönyv-kiadás egyik legizgalmasabb vállalkozása a Design-könyvek sorozata, amelyben klasszikus meséket (Piroska és a farkas, Három kismalac, Csipkerózsika, Hófehérke, Csizmás kandúr) szöveg nélkül, kizárólag képekben dolgoz fel 5-5 grafikus. A kiállítás címében is megfogalmazott Ugyanaz másképp gondolata e sorozatban tükröződik a legtisztábban, hiszen a jól ismert mesék a legváltozatosabb képi eszközök és stílusok révén elevenednek meg.

Fontos társadalmi missziót vállalnak fel a Tolerancia-sorozat kötetei, amelyek elfogadásról, másságról, elmúlásról, s hasonló nehéz témákról igényes és eredeti képekkel szólnak. A kiadó egyedüliként vállalta fel a japán Papírszínház műfaját, amelyben a mesék képről-képre, színpadszerűen bontakoznak ki a hallgatóság előtt.

Emellett korszakalkotó versantológiák, lapozók és felnőtteknek szóló "képkönyvek" fűződnek a Csimota nevéhez. A Karinthy Szalonban bemutatott tárlat nem egyszerűen a kötetek képeiből válogató reprodukciós kiállítás, hanem az illusztrációk eredeti példányát tárja a közönség elé, kiegészítve egyedi installációkkal, tárgyakkal.


Kiállító művészek: Agócs Írisz, Baranyai (b) András, Borogdai Zsuzsanna, Gerla Alexandra, Kárpáti Tibor, Kun Fruzsina, Makhult Gabriella, Maros Krisztina, Nagy Diána, Nagy Norbert, Pap Kata, Paulovkin Boglárka, Radnóti Blanka, Remsey Dávid, Rippl Renáta, Rofusz Kinga, Schall Eszter, Schmidt Cecília, Szalma Edit, Szegedi Katalin, Szulyovszky Sarolta, Takács Mari, Teszner Barbara

Kiállításmegnyitó:
2017.12.19., kedd 18 óra
Helyszín: Karinthy Szalon (1111 Budapest, Karinthy Frigyes u. 22.)
A kiállítás kurátora Révész Emese művészettörténész.
Megnyitja: Csanádi Judit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora
Támogatók: NKA és Újbuda Önkormányzata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése