"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2017. március 27., hétfő

Kauker Szilvia, MOZA Cementlap Manufaktúra

Nemrég Kauker Szilvivel, a MOZA Cementlap Manufaktúra alapítójával beszélgettem a Gutenberg téri bemutatótermében. Szilvi egy rendkívül szép, kreatív és extravagáns stílusú nő, aki a vállalkozásában több női munkaerőt is alkalmaz, nemcsak a bemutatótermében, hanem a cementlapokat előállító műhelyében is.







Szilvi a Bakony lábánál született és rajztehetsége, kerámia iránti vonzalma már egészen kis korában megmutatkozott. Nagy hatással volt rá az általános iskolai rajztanárja, akihez rajzszakkörre is járt. Később Budapesten, a Kaffka Margit Gimnázium rajz tagozatára járt, majd a Kertészeti Egyetem tájépítész szakát végezte el. Rövid ideig dolgozott tájépítészként egy jól menő budapesti irodánál, azonban régi álma nem hagyta nyugodni és keramikus-formatervező diplomájával a zsebében 2010-ben megalapította saját cementlap-manufaktúráját. Szilvi ugyanis a Kertészeti Egyetem mellett az Iparművészeti Egyetemre is járt, végül a Soproni Alkalmazott Művészeti Intézetben fejezte be tanulmányait, gyakorlatát pedig a Kecskeméti Kerámiastúdióban töltötte, ahol több külföldi művész is megfordult. Szilvire nagy hatással voltak a budapesti bérházak folyosóin látott cementlapok, így diplomamunkája témájául is ezeket választotta. Felkutatta a történetüket, készítésüket, és elkezdett foglalkozni az egyedi cementlapok előállításának gondolatával. A gyakorlati megvalósítást egy hároméves Kozma-ösztöndíj elnyerése tette lehetővé, így Szilvi belevágott a cementlapok készítésébe.





A cementlap európai története egészen az 1800-as évek közepére nyúlik vissza, tartósságukra pedig bizonyíték, hogy több háborút túléltek, a mai napig népszerűek az újrahasznosított, tisztított cementlapok is. Az 1990-es években a külföldről beszivárgó hidegburkolatok (greslap, terrakotta) némileg háttérbe szorították a cementlapokat, viszont ma egyre többen csodálkoznak rá a szépségére és variálhatóságára.





Szilvi a kis hazai gyártók után a cementlapok készítését külföldön is tanulmányozta: Marokkóban, Spanyolországban és Portugáliában, ahol helyi mesterektől, kis műhelyekben tanulta meg, hogyan készülnek a lapok. A gyakorlatban hosszú út vezetett  ahhoz, hogy itthon is kialakítsa a gyártás legoptimálisabb technológiáját, kikísérletezze a cement, a víz felhasználásának ideális módját. Az Ajka mellett található műhelyben 8 ember gyártja a kézműves technikával készülő cementlapokat.










A mintákban inkább a magyar tradíciókat próbálják megőrizni, organikus, népművészeti vagy éppen szecessziós formákat, geometrikus mintákat beépíteni a hagyományos, egyszínű lapok közé. Az évtizedekkel ezelőtt használt folyosói cementlapok színeihez, mintáihoz igyekeznek új színeket és szemléletet is hozzáadni.





 A terveik szerint külföldön is szeretnének terjeszkedni, illetve egyre inkább bútorok (pad, asztal) burkolásához is használnak cementlapot. Szilviék rendkívül fontosnak érzik a minőség és a precizitás megtartását, és azt is, hogy kizárólag itthon, hazai alapanyagok és munkaerő bevonásával készüljenek a cementlapok. A hagyományok továbbörökítése mellett keresik a cementlapban rejlő újabb lehetőségeket, így a modernebb motívumok és színkombinációk készítésétől sem riadnak vissza. Céljuk, hogy a cementlap ismét népszerű, elérhető burkolat legyen hazánkban.



A kínálatban megtalálható minták közül a legnépszerűbbek a klasszikus vonalak, de az újabb mintákat, a pöttyös, nyilacskás, hatszöges formákat is keresik a vevők. A színek közül a fekete-fehér mellett a türkiz-szürke és a pasztell árnyalatok a legkedveltebbek. Szilvi kedvencei a szecessziós-szürke mellett a fekete-fehér tulipános minták.





A munka mellett Szilvinek kevés ideje marad magára, a családjára, két tündéri kislányára, akik közül Borka 4, Ilonka pedig 2 éves. Nemrég még egy szülinapi zsúrt is tartottak a MOZA-bemutatóteremben, ahol csupa kis hercegnő szaladgált, egy ponton a kirakatban ugráltak legalább tízen, és a cementlapoknak semmi baja nem lett! Azóta vannak fent a kék zászlófüzérek a showroomban, ami szerintem még hangulatosabb és játékosabb lett tőlük.




Szilvi férje, Aklan András borászattal foglalkozik a Balaton-felvidéken található családi pincészetben. Nemsokára pedig az egész család leköltözik a Balatonhoz, ahol egy régi kúria felújításával telnek majd a következő hónapok.Természetesen ott is lesznek majd gyönyörű cementlapok a tornácon...

Elérhetőség:
MOZA Cementlap Manufaktúra
1085 Gutenberg tér 2.
www.moza.hu

Képek forrása: MOZA Cementlap Manufaktúra/Kauker Szilvia, Molnár Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése