"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. július 22., péntek

Titkó Ildikó képzőművész, képgrafikus

Titkó Ildikó törékeny, barna hajú nő, képzőművész, képgrafikus művész, művészeti rajz és művészettörténet szakos középiskolai tanár, illusztrátor, tervező- és reklámgrafikus, játéktervező, két tündéri kislány édesanyja, sőt a múlt hétvége óta feleség is, amihez szívből gratulálok!


A lány, aki rajzolással szeretné tölteni az életét
Ildikó Sátoraljaújhelyen született, de Kazincbarcikán töltötte a gyerekkorát, és már egészen kis korában tehetségesnek bizonyult a rajzolásban, el is határozta, hogy az életét ezzel szeretné tölteni. Nyíregyházán járt művészeti szakközépiskolába, illetve a grafikai fellegvárnak számító Miskolcon a Miskolci Galéria által szervezett Művészeti Szabadiskolába, ahol felkészült az egyetemi felvételire is. Itt tanította két mester az egyetemről: Kőnig Frigyes és Eszik Alajos. Leginkább a rajzfilmkészítés érdekelte, és Kazincbarcika legnevesebb művészét, Mezey István grafikus művészt  kereste fel, aki a mestere lett. Nyaranta az iregszemcsei alkotótáborban gyakorolta a rézkarcot és az alkotói gondolkodás titkaiba is betekintést nyert.

Egyetemi évek
Egy rövid ideig Szarvason is járt az akkori "ellen"-Képzőművészeti Egyetemre, ahol Gerzson Pál festőművész volt a mestere, majd jelentkezett a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ahová sikeresen felvették, és itt elvégezte a  képgrafika szakot, ahol a mesterei König Róbert és Pásztor Gábor grafikusművészek voltak. Tagja lett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesületének, sőt pár hónapig áthallgatott az Iparművészeti Egyetem (a mostani MOME) animáció szakára is.




Ildikó 2003-ban végzett az egyetemen, és a diploma mellé megkapta a Kondor Béla-díjat is. A diploma előtti évben hozták azt a rendeletet, hogy nem elég az egyetemen korábban már letett nyelvvizsgája, hanem még egy hivatalos nyelvvizsgát is le kell tennie, ami miatt megakadt Ildikó szakmai lendülete, és évekre visszavetette az alkotásban.


Tanítás
Ildikó a nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára lett, majd később 4 éven át a nyíregyházi Művészeti Középiskola művésztanáraként dolgozott, ahová diákként is járt. Itt Ildikó tervezte meg az iskola grafika szakának a tervező műtermét, és különösen büszke a tanítványaira, akik közül többen ezekben az években végeznek művészeti egyetemeken és művészettörténészként. Maximalistaként mindent megtett, hogy a lehető legtöbbet kihozza ebből a munkából, és nagyon élvezte is a tanítást, azonban az igazi hivatásától éveket elvett a tanítás.

2006-ban az iregszemcsei alkotótábor folyományaként megalakult a stART Alkotócsoport, amelynek Ildikó is a tagja, nyaranta Orfűn rendeztek alkotótábort, idén tavasszal pedig a 10 éves évforduló alkalmából a Bartók Béla úti Bartók1 galériában tartottak jubileumi kiállítást.





Játékosság
Ildikó kislányai születése óta gyakran rajzol képregényszerű anyarajzokat, amelyek hétköznapi problémákat jelenítenek meg.


Kedvenceim tőle a könnyed, meseszerű, utcai jeleneteket ábrázoló képek.




Ildikó játéktervezőként is többször kipróbálta magát. Az Öko-játék nevű cég felkérésére játékokat tervezett: energiatakarékos házat mágneses táblán, labirintust a szentendrei Skanzenbe, kifestőfüzetet, megújulóenergia-térképet  kirakós játékban, díszletet és bábokat a Répa úrról szóló meséhez...



Mecénás ösztöndíj
Ildikó tavaly megkapta Újbuda alkotói ösztöndíját, amelyért négy nagyobb munkát vállalt.
Művészként az egyszerű, hétköznapi témák, az egyformaság és a különbözőség, a karakterek és a mozdulatok sokszínűsége foglalkoztatja, anyaként pedig a kicsik dolgai, a játszótér mint téma izgatja. Tömeg-tematikájú képei közül kiemelkedik a Mászóka tapétagrafika.




Homokozó-projekt

Jelenleg egy különleges, soha nem volt homokozót ábrázoló, tömeg-tematikájú képen dolgozik, ami a "homokozó-projekt" címet kapta, ami Facebookos kiterjesztést is kapott, ugyanis Ildikó az ismerőseit kérte meg, hogy küldjenek be képeket a gyerekeikről, amint önfeledten homokoznak. Természetesen én is lelkesen beszálltam két gyerekkel...

Nagyon izgalmas követni, ahogy alakul a kép, Ildikó a projekt közösségi oldalán azt is rendszeresen megosztja, hogy milyen problémák merültek fel (prespektíva, árnyékok egységessége, a portrérajzolás nehézségei stb).



Kisebbik lányom a Homokozó-projekt egyik werkfotóján:




Ildikó képei közül a blogján (Titkó Ildi rajzol) is válogathattok, illetve szeptemberben műteremvásárt is tart majd...

2016. július 19., kedd

Pásztor Júlia, Pamutti textilüzlet és alkotóműhely

A kisebbik lányom ősszel óvodába megy és a csoportjukban nem szabvány méretű takaróra kell huzatot készíteni vagy megvarratni, ezért szerettem volna valamilyen jó minőségű és szép anyagot választani hozzá.
Mivel a szomszéd utcában - nem messze az óvodától - tavaly nyitott meg a Pamutti textilüzlet, kézenfekvő volt, hogy bemegyek körülnézni. 

Egészséges, minőségi textilek

Pásztor Júlia, a Pamutti üzlet és alkotóműhely megálmodója és tulajdonosa filigrán, halk szavú nő, eredeti szakmája gyógyszerész. Mindig is kiemelt szerepet játszott az életében az egészség és a precizitás, de egy idő után egyre inkább úgy érezte, szüksége van arra, hogy valami egyedit és kézzelfoghatót alkosson, és a laboratóriumi környezetnél egy kicsit vidámabb helyen képzelte el magát.
Gyerekkora óta vonzódott a textilekhez és fontosnak érezte az egészségtudatosságot, a természet szeretetét és a kiváló minőségű anyagokat. 2010-ben született kislánya, Sára mellett kezdett el intenzívebben varrni, és az egészséges, vegyszerektől mentes textíliák felé fordulni. Először csak a kislányának keresett minőségi, bevizsgált (öko-tex, biopamut) textileket, amelyekből biztosan nem oldódik ki semmilyen méreganyag és nem okoznak allergiát. Mivel akkoriban Magyarországon még nem igazán voltak hasonló, biopamut és pamutjersey anyagok, nagy múltú nyugat-európai, német, skandináv, holland gyártókkal vette fel a kapcsolatot, akiknek a minőség mellett szívügyük a dizájn is, és ma már tőlük szerzi be a szebbnél szebb mintájú anyagokat.



Családias üzlet és alkotóműhely
Júlia egy családias hangulatú üzletről álmodott és meg is valósította azt, 2014-ben, kezdetben az Allee bevásárlóközpont aljában, majd a Vidám pilóta játszótér mellett, a Kanizsai utcában, a Monkie dizájn-gyerekholmibolt és az  Édes Sári süteménybolt között...



Júlia szívét melengeti, ha látja, hogy a gyerekek örömmel hordják vagy használják a saját textiljeiből készített ruhákat, kiegészítőket, ágyneműket. Nagyon fontosnak érzi, hogy a vásárlóival személyesen tud kapcsolatot tartani, és hogy az alkotóműhelyben a résztvevő anyukák és gyerekek megtapasztalják, hogy különösebb varrástudás nélkül is képesek megalkotni egy-egy ruhadarabot, táskát.

Júlia az az ember, aki szívesen átadja a tudását, és boldogsággal tölti el, ha az üzletben minél többen átélik az alkotás örömét és közösségi élményben van részük. Blogján kezdő varrók számára is ad hasznos tanácsokat, tippeket, de érdemes kipróbálni egy-egy foglalkozást, ahol lépésről lépésre végigvezet az alkotás folyamatán.



Kedvenceim a csíkos, pöttyös, csillagos, faleveles mintájú pamutvásznak, de a cicás, horgonyos, lovas és madaras anyagok is aranyosak...

Végül természetesen a Pamuttiban választottam egy rózsaszín pöttyös anyagot a kislányom ágyneműjéhez és Juli meg is varrta nekem a huzatot. Most keddenként ti is elkészíthetitek, vagy ha nem értek rá, megrendelhetitek az ovis textileket: ágyneműt, ovis zsákot, tornazsákot szupergyönyörű pamutvásznakból, amik most a héten ráadásul 25% kedvezménnyel kaphatók...A középső képen a mi ágyneműnk látható :)




A képek forrása:  Pamutti Facebook

Érdemes lájkolni, hogy időben értesüljetek a kedvezményekről, programokról, nyár végén pedig egy  közös játékot is hirdetünk.

2016. július 4., hétfő

Czirják Ágnes építész, dizájner, a Bonabo táska tervezője


Czirják Ági három gyerek édesanyja, építész, táskatervező, a Bonabo márka alapítója és tervezője, a Bartók Vizuális Műhely társalapítója és táborvezetője, mindemellett pedig még a Műegyetemi Szinfonikus Zenekarban is hegedül. Viszonylag régóta ismerem, a lányaink együtt jártak bölcsődébe, sőt minden évben együtt töltenek egy hetet a hittantáborban is. Ági egy elképesztően kreatív, gyönyörű és inspiráló ember, akiről mindenképpen szerettem volna írni a blogon.

Kreatív gyerekkor
Ági már gyerekként is imádott rajzolni, kézműveskedni, különféle szakkörökre járt, kipróbálta a rézkarcot és a tűzzománcot, és mindent megvarrt magának (ruhát, táskát, bármit). Végül építész lett, a táskatervezés és -készítés pedig egy pályázat kapcsán jött az életébe.

Bonabo táskák, telefontokok és pénztárcák
Eredetileg csak egy igazán jó piros táskára vágyott, azonban nem talált megfelelőt, így aztán elkészítette saját magának. A pályázata bejutott a Gombold Újra 2. második fordulójába, sőt az elkészített prototípusok a döntőig versenyben voltak, így Ági élete első divatbemutatóján a saját táskáit láthatta viszont a kifutón. A pályázat eredményeképpen részt vehetett egy design-vásáron is, amire már egy négyféleképpen összeállítható Bonabo táskát készített.



A táska lényege az egyszerűség és a variálhatóság, valamint a tartósság. A név Ági gyerekeire utal - Botond-ndi-Bori, de amikor utánanéztem, rájöttem, hogy van egy második jelentése is az Urban Dictionary szerint: az életed párja, szerelme, akivel hosszú távra tervezel - és ez tulajdonképpen kiválóan passzol ehhez a tartós táskához, ami egy igazi szerelem és alapdarab lehet.

bonabo-cikk03

Jövőbemutató dizájn
Ági építészként sokat gondolkodik a jövőn, hiszen az építészet is erről szól, szerinte a változtathatóság, a rugalmasság alapvető követelmény a jövőbemutató tervezésnél, így a táskák kialapításánál is ezt tartotta szem előtt. Tervezésnél először papírmaketteket készített, majd a forma megszületése után megkereste azt az anyagot, ami a leginkább megfelel a táskának, így talált rá a nemezre. A valós méretű mintadarabokat lézervágással szabatta ki, ahogy a végleges szabás is készült.
A táskák nemcsak a formatervezési pályázaton, hanem a WAMP dizájnvásáron is sikert arattak, később az azóta sajnos bezárt Aaron Design Store-ban is meg lehetett őket vásárolni őket. Jelenleg közvetlenül Ágitól tudtok belőlük rendelni személyesen vagy postai úton. Érdemes új színkombinációk után is érdeklődni a bonabo@bonabo.hu címen, mert szupergyönyörű anyagok vannak, a pinktől a türkizkékig!


Tervek
Mostanában Ági  új színekkel és új anyagokkal is kísérletezik, például egy papírszerű textillel, a tywekkel, ami új lehetőségeket nyit a belső táskák és a pénztárcák tervezésében. Az is a tervei között szerepel, hogy egyszerűen, megváltozott vagy csökkent munkaképességű emberek segítségével előállítható termékeket tervezzen, egy közelben tartható technológiát megvalósítva.


Városismereti táborok gyerekeknek
Ági Kern Orsolya építész barátnőjével 2014-ben létrehozta Újbudán a Bartók Vizuális Műhelyt, amelynek keretében izgalmas városismereti táborokat tartanak gyerekeknek.


A táborokban a gyerekek hidakat, labirintusokat, barlangokat, hegyet, tavat, erdőt, folyópartot, városi tereket fedeznek fel nagyban és kicsiben, élőben és maketten, egyedi és közös alkotómunka keretében, valamint a város láthatatlan arcát (megújuló energiaforrások, hulladékhasznosítás, kultúra stb.) is megismerik a séták és a játékos feladatok segítségével. A nyári táborok egyik legfontosabb, rejtett célja az, hogy a gyerekek szemét felnyissák arra, hogy mennyi érdekes tapasztalatszerzésre alkalmas városi terep van a környezetükben, melyet naponta látunk anélkül, hogy élnénk a beavatkozásra kínálkozó lehetőséggel. A tábor alapítóinak küldetése, hogy a gyerekek alkotói folyamatokon és kreatív készségeik fejlesztésén keresztül ismerjék meg a mindennapi környezetüket és fedezzék fel a lakóhelyük és a társadalom sokszínűségét. 

2016. július 2., szombat

Nyerd meg a Vitra Campus-könyvet!

Ezen a héten a gazdagon illusztrált, The Vitra Campus című könyvet nyerhetitek meg angol nyelven, amely bemutatja a Vitra Weil am Rhein-i campusának építészetét, működését, a meghatározó építészek életrajzát, Tadao Ando-tól Frank Gehry-n, Zaha Hadidon és a Jacques Herzog & Pierre de Meuron-on át Álvaro Siza Vieiraig.



A Vitra Design Museumban és a Vitra Campuson tett látogatásomról nemrég írtam a blogon is.

A sorsoláson való részvételhez csak a kedvenc építészetek nevét írjátok meg a Facebook-poszt alá hozzászólásban. Sorsolás: 07.04-én!