"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. november 8., kedd

Ínyencpiac Lyonban: Les Halles de Lyon - Paul Bocuse

Folytatva az évekkel ezelőtt elkezdett piacmustra-sorozatot, amelyben legutóbb a koppenhágai Torvehallerne piacot mutattam be, ezúttal Lyon legendás ínyencpiacára, a Les Halles de Lyon-ba látogattunk el.


A La Halle-nak is nevezett fedett piac Lyon harmadik kerületében, a Part-Dieu negyedben található, nem messze a Part-Dieu vasútállomástól. Az itt található standok a lyoni és egyben a francia gasztronómia csúcsát képviselik, a kiváló minőségű húsok, halak, sajtok, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök, aszpikban eltett finomságok a legjobb helyi termelőktől származnak.








A hagyományos csemege-, halas-, húsos és sajtpultok mellett vannak itt egészen modern, csúcsdizájnt képviselő zöldségesstandok is, ahol nemcsak a zöldség, hanem a belső tér is lenyűgöző.




Az eredeti piacot az 1800-as évek közepén emelték Tony Desjardins tervei alapján, de a múlt század hetvenes éveiben szükségessé vált az újjáépítés, ezért 1971-ben egy új piacot húztak fel, amely ma is áll. 2006-ban nevezték el a Les Halles de Lyon-t Paul Bocuse-ról, ugyanis a híres lyoni séf rendszeres vásárlója a csúcsminőségű élelmiszereiről híres standoknak. Kedvencei közé tartoznak a Mère Richard vagy a Maréchel sajtüzlet, Pupier halasstandja, Colette Sibilia vagy a Gast-ház felvágottaspultjai, úgyhogy sok standon megtalálhatók a séf társaságában készült baráti fényképek, dedikált tárgyak.







A piacon található helyek közül a mi kedvencünk a Boulangerie Jocteur pékséggel átlósan szemben található picike kávézó, ahol fantasztikus reggelit (zseniális bagett, vaj, lekvár, kávé) és a kedvenc teáimat (Mariage Frères) is lehet kapni.



 Szemben rögtön Paul Bocuse kedvenc sajtosa:



 Zöldségek, tejtermékek, húsok és sajtok a környék legjobb termelőitől.







 Kedvenc francia reggelim a piacról: vajas-lekváros kenyér kávéval.





Ha Lyonban jártok (van már közvetlen fapados járat is, és a reptérről fél óra alatt bevisz az expressz vonat), mindenképpen érdemes benézni erre a piacra.

Képek: Molnár Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése