"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. július 4., hétfő

Czirják Ágnes építész, dizájner, a Bonabo táska tervezője


Czirják Ági három gyerek édesanyja, építész, táskatervező, a Bonabo márka alapítója és tervezője, a Bartók Vizuális Műhely társalapítója és táborvezetője, mindemellett pedig még a Műegyetemi Szinfonikus Zenekarban is hegedül. Viszonylag régóta ismerem, a lányaink együtt jártak bölcsődébe, sőt minden évben együtt töltenek egy hetet a hittantáborban is. Ági egy elképesztően kreatív, gyönyörű és inspiráló ember, akiről mindenképpen szerettem volna írni a blogon.

Kreatív gyerekkor
Ági már gyerekként is imádott rajzolni, kézműveskedni, különféle szakkörökre járt, kipróbálta a rézkarcot és a tűzzománcot, és mindent megvarrt magának (ruhát, táskát, bármit). Végül építész lett, a táskatervezés és -készítés pedig egy pályázat kapcsán jött az életébe.

Bonabo táskák, telefontokok és pénztárcák
Eredetileg csak egy igazán jó piros táskára vágyott, azonban nem talált megfelelőt, így aztán elkészítette saját magának. A pályázata bejutott a Gombold Újra 2. második fordulójába, sőt az elkészített prototípusok a döntőig versenyben voltak, így Ági élete első divatbemutatóján a saját táskáit láthatta viszont a kifutón. A pályázat eredményeképpen részt vehetett egy design-vásáron is, amire már egy négyféleképpen összeállítható Bonabo táskát készített.



A táska lényege az egyszerűség és a variálhatóság, valamint a tartósság. A név Ági gyerekeire utal - Botond-ndi-Bori, de amikor utánanéztem, rájöttem, hogy van egy második jelentése is az Urban Dictionary szerint: az életed párja, szerelme, akivel hosszú távra tervezel - és ez tulajdonképpen kiválóan passzol ehhez a tartós táskához, ami egy igazi szerelem és alapdarab lehet.

bonabo-cikk03

Jövőbemutató dizájn
Ági építészként sokat gondolkodik a jövőn, hiszen az építészet is erről szól, szerinte a változtathatóság, a rugalmasság alapvető követelmény a jövőbemutató tervezésnél, így a táskák kialapításánál is ezt tartotta szem előtt. Tervezésnél először papírmaketteket készített, majd a forma megszületése után megkereste azt az anyagot, ami a leginkább megfelel a táskának, így talált rá a nemezre. A valós méretű mintadarabokat lézervágással szabatta ki, ahogy a végleges szabás is készült.
A táskák nemcsak a formatervezési pályázaton, hanem a WAMP dizájnvásáron is sikert arattak, később az azóta sajnos bezárt Aaron Design Store-ban is meg lehetett őket vásárolni őket. Jelenleg közvetlenül Ágitól tudtok belőlük rendelni személyesen vagy postai úton. Érdemes új színkombinációk után is érdeklődni a bonabo@bonabo.hu címen, mert szupergyönyörű anyagok vannak, a pinktől a türkizkékig!


Tervek
Mostanában Ági  új színekkel és új anyagokkal is kísérletezik, például egy papírszerű textillel, a tywekkel, ami új lehetőségeket nyit a belső táskák és a pénztárcák tervezésében. Az is a tervei között szerepel, hogy egyszerűen, megváltozott vagy csökkent munkaképességű emberek segítségével előállítható termékeket tervezzen, egy közelben tartható technológiát megvalósítva.


Városismereti táborok gyerekeknek
Ági Kern Orsolya építész barátnőjével 2014-ben létrehozta Újbudán a Bartók Vizuális Műhelyt, amelynek keretében izgalmas városismereti táborokat tartanak gyerekeknek.


A táborokban a gyerekek hidakat, labirintusokat, barlangokat, hegyet, tavat, erdőt, folyópartot, városi tereket fedeznek fel nagyban és kicsiben, élőben és maketten, egyedi és közös alkotómunka keretében, valamint a város láthatatlan arcát (megújuló energiaforrások, hulladékhasznosítás, kultúra stb.) is megismerik a séták és a játékos feladatok segítségével. A nyári táborok egyik legfontosabb, rejtett célja az, hogy a gyerekek szemét felnyissák arra, hogy mennyi érdekes tapasztalatszerzésre alkalmas városi terep van a környezetükben, melyet naponta látunk anélkül, hogy élnénk a beavatkozásra kínálkozó lehetőséggel. A tábor alapítóinak küldetése, hogy a gyerekek alkotói folyamatokon és kreatív készségeik fejlesztésén keresztül ismerjék meg a mindennapi környezetüket és fedezzék fel a lakóhelyük és a társadalom sokszínűségét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése