"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. április 28., csütörtök

Skandináv programok Budapesten - Skandináv Ház Alapítvány

Nem titok Skandináviához való erős vonzalmam, magam is norvég szakot végeztem az ELTE Bölcsészkarán. A mai napig amikor csak lehetséges, kiutazom valamelyik skandináv országba és itthonról is próbálom nyomon követni a skandináv kulturális eseményeket, dizájn- és lakberendezési trendeket, kortárs irodalmat, főleg norvég vonalon. 

Szerencsére létezik Budapesten egy alapítvány, a Skandináv Ház, amely elsődleges feladatának tartja a skandináv - dán, norvég, svéd, izlandi - kultúra népszerűsítését, valamint a hazánk és a skandináv országok közötti együttműködés elősegítését. Az alapítvány 2003 óta emellett kezdeményezőként, összekötőkapocsként és szervezőként működik a skandináv és magyar gazdasági élet, kultúra és turizmus területén. Honlapjukon például skandináv cégeknél meghirdetett állásajánlatokat is megosztanak és természetesen skandináv nyelvtanfolyamokat is szerveznek.


Elsősorban skandináv kulturális programok hihetetlen választékát kínálják a magyar közönségnek: koncerteket, filmvetítéseket, nyelvi klubokat, könyvbemutatókat, előadásokat, gyerekprogramokat, farsangi mulatságot, tavaszköszöntő ünnepet stb. Nemrég a K11 Művészeti és Kulturális Központban Skandináv napot tartottak, ahol úti beszámolók, kvízek, felolvasószínház, filmvetítés, kézműves foglalkozás és kedvezményes skandináv könyvvásár is várta a látogatókat. 



A múlt heti Könyvfesztiválon a Skandináv Ház standján - ahol kedvezményes áron kínáltak kortárs skandináv és finn irodalmat, többek között én is itt vettem meg Jostein Gaarder legújabb könyvét, az Anna világát - megismerkedtem Török Bernadett önkéntessel, aki az alapítvány kulturális programjainak szervezésében oroszlánrészt vállal.


Betti már a Skandináv Ház előtt is gyakran önkénteskedett, nem volt számára újdonság az önkéntesség fogalma. Skandinávia-szeretete miatt talált rá a szervezetre, ahol hasonló érdeklődésűekkel hasznosan és aktívan töltheti el szabadidejét. Nagyon sok pluszt kap vissza azáltal, hogy részt vehet kulturális eseményeken, illetve azok szervezésében, nyelvi klubokon gyakorolhatja a svéd nyelvet, a gyerekklubon pedig a résztvevő lurkók arca és öröme tölti fel sok energiával.



A Skandináv Ház stábja Bettihez hasonló önkéntesekből és gyakornokokból áll, munkájukat a nemzetközi kuratórium felügyeli. Szorosan együttműködnek a skandináv követségekkel és a budapesti kulturális élet egyéb szereplőivel is. 

A Skandináv Ház Alapítvány fenntartását és a programok szervezését vállalatok, magánszemélyek, nagykövetségek adományaiból és támogatásából, illetve pályázatokból és a nyelvtanfolyamok bevételéből finanszírozza. A személyi jövedelemadó 1%-okkal is lehet őket támogatni, adószámunk: 18111208-2-43

Figyeljetek, mert lesz közös játékunk is a Skandináv Házzal, ahol értékes kortárs skandináv irodalmi műveket és Skandináv Ház-ajándékokat nyerhettek!

Május 20-án este 6-tól az Erőművházban (1077 Budapest, Wesselényi u. 17.) várnak benneteket a "Zenei és gasztronómiai kalandozások Északon" című programon. Énekel a Kalevala Kórus és a Baross Gábor Általános Iskola kórusa, valamint a dán Gribskovskoret. Lesz skandináv zenei és gasztrokvíz, és a svéd nagykövet séfje, Németh Gábor készít nekünk skandináv finomságokat! Gyertek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése