"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. április 8., péntek

Sárkányok mindig lesznek! - Interaktív kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb, interaktív, "sárkányos" kiállításán jártam, amit ajánlok mindenkinek, aki szereti a meséket, mítoszokat, a fantasy-t, vagy csak egyszerűen a sárkányokat! Alapos, minden részletre kiterjedően átgondolt, gyönyörűen kivitelezett, izgalmas tárlat, ahol kicsik és nagyok is találnak maguknak érdekességeket.

A sárkányok évezredek óta foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Szerepelnek a különböző mitológiákban, legendákban, a legkorábbi képi és szöveges emlékekben is. A sokféle alakban felbukkanó sárkányok bemutatása sokoldalú megközelítést tesz lehetővé. A Petőfi Irodalmi Múzeum arra vállalkozott, hogy felvázolja a különböző kultúrák sárkányértelmezéseit, bemutassa a „tudományos" leírásukra tett kísérleteket, érzékeltesse rendkívül termékeny jelenlétüket a képzőművészetekben, de mindenekelőtt a magyar irodalom sárkányait ajánlja a látogatók figyelmébe.



"Ami rémisztő a mesében, annak épp az a célja, hogy a gyermek jelképes formában és áttételesen dolgozza fel a traumáit; így vívja meg a sárkányaival, gonosz mostohájával, a félelmetes óriással a maga győztes csatáját, mert hiszen a mese végén ő győz, és a sárkányok, a mostoha, az óriás a valóságban is fenyegetik." Jankovics Marcell, grafikus
Az irodalom legkülönbözőbb műfajaiban, sokféle alakban jelenik meg a sárkány; a múzeum válogat a klasszikus és a kortárs irodalom legjavából, de bemutatja a gyerekirodalom, a népmese és a fantasy-irodalom fontosabb sárkányos műveit is.

A népmesék sárkányait óriásgyíkként képzelték el, pikkelyes bőrrel, szárnyakkal. A többfejű sárkányok a hőssel ember módjára birkóznak, karddal küzdenek, bort isznak. A mesék legősibb motívumait keleti sajátosságok jellemzik. Az égigérő fa-mesékben a sárkány a királylányt az égig érő fa tetején levő országába viszi. A mesekincs másik ősi rétegében, az alvilágban madárlábon forgó várban lakik a sárkány. Csábító férfiként jelenik meg a sárkány A hűtlen anya-mesetípusban, a Párviadal a hídon vagy Az égitestszabadító mesetípusokban pedig a sárkánynak az egész közösséget értintő, emberiségellenes cselekedetei jelennek meg. A világ minden népének népköltészetében jelen van a vízőrző sárkány története, melyben a hétfejű sárkány emberáldozatot követel a vízért cserébe. Néha jóindulatú sárkánysógorok segítik a hőst. Az ostoba szörny-mesékben a buta, de természetfeletti tulajdonságokkal rendelkező lény és a furfangos ember él egymással szemben.

"A mese nem azt állítja, hogy azt, amit elveszítettünk, elég visszaszerezni, hanem azt, hogy maradéktalanul le kell számolni azzal, ami veszélyezteti "egész-ségünket". Ha megkegyelmezünk az utolsó feje épségéért könyörgő sárkánynak, kiengedjük a kezünkből életünk fonalát." Boldizsár Ildikó, meseterapeuta

A fantasy irodalom szinte elképzelhetetlen sárkányok nélkül, ábrázolásuk rendkívül sokszínű. A tematikában a sárkányt népszerűségre és irodalmi rangra J. R.R. Tolkien emelte 1937-ben megjelent A hobbit című regényében. Műveiben a sárkányok intelligens, veszedelmes lények, a legyőzendő gonoszság szimbólumai.

"Nincs még egy olyan lény, amelyhez olyan áhítattal és lelkesedéssel nyúlnának a fantasy-írók, mint a sárkány...A sárkány egyfelől legyőzendő ellenség, pusztító és megzabolázhatatlan erő, ugyanakkor tükör is, amely az ember lelkének sötét zugait tárja fel, akárcsak a Varázstükör Kapu a Déli Jósdában. Előbb-utóbb mindannyian megpróbálunk létrehozni egy saját sárkányt, mely elidegeníthetetlenül a miénk. Vigyázzunk, mivel töltjük meg; mert minden hatalma, gonoszsága, gyengesége és szépsége is belőlünk származik." Kleinheincz Csilla író, műfordító

Az 1960-as évektől egyre differenciáltabb megközelítésekkel találkozunk, a sárkány attribútumai megváltoznak: az emberiség ellenpontjaiként olyan bölcs teremtmények, akik a hanyatló világban a régi értékek utolsó hordozói.

A kortárs fantasy irodalom legjelentősebb alkotói (Robin Hobb, George R. R. Martin, Sir Terry Pratchett) újfajta megközelítéssel mutatják be a sárkányokat: műveikben egyszerre képviselik az ősi vadságot és az emelkedettebb intellektust, felvetik a sárkányok humanizálódásának kérdéseit, vagy segítségükkel az emberiség elé tartanak görbe tükröt.

A kultúrtörténetből vett példák kiindulási pontként szolgálnak az irodalmi sárkány-alakváltozatok gazdagságát bemutató válogatáshoz.A sárkány elleni küzdelem, a harc motívuma azzal szembesít, hogy az élet nehézségeit nem lehet kikerülni, a hősnek küzdenie kell azért, hogy létének magasabb szintjére jusson. Ha jobban belegondolunk, mindenki találhat az életében egy saját sárkányt, amivel meg kell küzdenie...
"Ha vágyaidat megszelídíted: igába foghatod őket és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes hatalom maga.  Ha meglátod egyik-másik szörnyedet, ne irtózz, és ne ijedj, és ne hazudj önmagadnak, inkább örülj, hogy felismerted; gondozd, mert könnyen szelidül és derék háziállat lesz belőle." Weöres Sándor: A teljesség felé, 1945

A PIM minden korosztály számára élményszerű találkozást nyújt a sárkányok izgalmas világával. Eredeti műtárgyak mellett kipróbálható másolatok, kreatív játékok is gazdagítják a kiállítási teret: van például óriásszínező, foglalkoztató sarok, Sárkányszó nevű sárkányos újság, sárkányfa nevű növény, sárkányos nyomda, úgyhogy mindenki nyomtathat magának sárkányos képeket, feliratokat és tekercseket is.







A kiállítás vezérmotívuma, a cikkcakkos sárkányfog megjelenik a grafikákon, a bútorokon, a polcokon is, amiért külön dicséret illeti a tervezőket és a kivitelezőket.






Menjetek és nézzétek meg a sárkányos kiállítást! A tárlat az időszakos kiállításokra érvényes jeggyel látogatható 2016. november 6-ig, és egy jeggyel április végéig megnézhetitek a Pöttyös Pannis, Mosó Masás, F. Györffy Anna munkáiról szóló kiállítást is!

A múzeum keddtől vasárnapig 10-18 óra között, a múzeumi bolt keddtől szombatig 10-18 óra között tart nyitva. Jegyárak: felnőtt 800 Ft, gyerek, nyugdíjas, diák 400 Ft, családi jegy (2 felnőtt és kiskorú gyerekeik számára) 1500 Ft.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése