"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. március 21., hétfő

Ma van a Down-szindróma világnapja


Tudtátok, hogy március 21-én ünnepeljük a Down-szindróma világnapját? Az első világnapot 2006-ban tartották Svájcban, a kezdeményezéshez azóta rengetegen csatlakoztak világszerte. Ebből az alkalomból a Csimota Könyvkiadó játékot hirdet, amelyben Lili című, Down-szindrómás kislányról szóló könyvet nyerhetitek meg.



„Lilit hiánypótló mesének tartom. A gyönyörű illusztrációk és a kedves rövid, verses elbeszélés teszi olyan könnyen befogadhatóvá és elmesélhetővé a »Down-szindrómás a családban« témát. Érzékenyítésre és elfogadásra egyaránt nagyszerű mese.”
Andi, 28

„A Szabó T. Anna fordította Lili címet viselő mese egy rendkívül elgondolkodtató, a hétköznapokban is felbukkanó problémát, a Down-szindrómát járja körül. A mese az elfogadás, a társadalmi nyitottság problémáját próbálja bemutatni a legfiatalabb korosztály tagjainak. A Lili mondanivalóját remek illusztrációkkal kiegészítve próbálja meg átadni az Olvasó számára. Véleményem szerint a műnek szerepelnie kellene a bevezető mesekönyvekben egy toleránsabb, elfogadóbb generáció kinevelése érdekében.”
Balázs, 26

„Agnès Lacor Lili című meséje a kislány testvérének szemszögéből mutatja be a főszereplő Down-szindrómáját. A gyerek nem egy betegséget, hanem szeretett testvérét látja Liliben. Kiskorától fogva tudja, hogy ő különleges, színes egyéniség. A mese képi világa, a sok színes pasztelkrétával rendkívül jól tükrözi Lili sokszínűségét és szerethetőségét. Vonakodva kezdtem elolvasni a mesét, mivel féltem a témától. Olvasás közben jöttem rá, hogy én is inkább elfordítottam volna tekintetem a »témártól« , mint a könyv felnőtt szereplői, de örülök, hogy végigolvastam a mesét, mert számomra is egy új perspektívát adott a téma jobb megértéséhez, elfogadásához.”
Tünde, 24

„Nagyon kedves mese. Egyszerű elbeszélés, azonban egy nagyon fontos témát tárgyal. Olyan irányból közelít hozzá, mely a kisgyerekek számára nagyon is életszerű. Gyönyörű színes képei pedig rendkívül kifejezőek. Örömmel ajánlom mindenkinek!”
Angelika, 27




Mondjuk azzal vitatkoznék, hogy "tévében sem látod őt, / nem árul majd ceruzát..." mert miért is ne? ;) De attól még a mese nagyon édes és a rajzok is gyönyörűek. 




Játsszatok ti is a könyvért a Csimota Kiadó Facebook-oldalán, írjátok meg, hogy szerintetek miért fontos ez a világnap!

Sorsolás: március 26-án, délben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése