"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. március 8., kedd

Ha az életben nincs már több móka - Csikós Dóra, életvégi tervezési szakértő

Egy olyan embert szeretnék nektek bemutatni, aki nagyon komoly tabukkal vette fel a harcot és közben ő maga is az egyik legnehezebb időszakon ment keresztül az életében. Dóra az egyik legkedvesebb ember, akit ismerek (ha nem lenne a sógornőm, akkor is ezt gondolnám róla). Két gyerek édesanyja, kommunikációs és életvégi tervezési szakember, hospice önkéntes.

Csikós Dóra két társával - Hodász Luca pszichológussal és Vaits Lili jogásszal - együtt hozta létre az Életvégi Tervezés Alapítványt 2014-ben azzal a bátor céllal, hogy a halál körüli tabuk oldódjanak, ezek helyét a nyílt kommunikáció és a tudatos, felelős gondolkodás vegye át.

Feloldani a halál tabuját
Mindhárman haldokló vagy gyászoló családtag, barátnő mellett szereztek személyes tapasztalatokat. Dóra egy barátnőjét segítette, kísérte, akinek a kisebbik lánya volt gyógyíthatatlan beteg. A kislány halálát követően igyekezett a saját gyerekei kérdéseire is megfelelő válaszokat találni és elhatározta, hogy szeretne valahogy közvetlenebb, megfoghatóbb segítséget adni az embereknek, akik akármilyen életkorban szembesülnek az élet végességével. Úgy érezte, szükség van arra, hogy a hagyományoktól elszakadt világunkban olyan módszereket találjunk, amelyek segítenek oldani a halál tabuját és megtalálni a saját utat az élet végességének feldolgozásához. Külföldi szakirodalomban talált ezzel kapcsolatos megoldási lehetőségeket, és ekkor döntötte el, hogy mindenképpen szeretne itthon is az életvégi tervezés szakterületével foglalkozni.

Képzések, hospice önkéntesség
Dóra, aki korábban nemzetközi kommunikációs és marketingszakemberként dolgozott, ekkor vett részt a Magyar Hospice Alapítvány laikus önkéntes képzésén, ahol megismerkedett a hozzá hasonlóan gondolkodó Lucával és Lilivel. Luca terapeutaként a Korányi kórházban dolgozik, Lili pedig jelenleg egy gyámhivatal munkatársa.

A hospice önkéntesség során - melyet betegek mellett a Hospice-házban és a Margit kórház onkológiai osztályán lehet végezni Budapesten - mindhárman pótolhatatlan tapasztalatokat szereztek. A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület kongresszusára elkészítettek egy posztert, amivel a szakma elé is kiálltak elképzeléseikkel. Az Egyesület és a szakma szerencsére örömmel fogadta a kezdeményezést, és nagyon ösztönző, hogy a nyugdíjas bíró egyetemi professzor és az intenzíves orvos is szakít időt arra, hogy leüljön velük beszélgetni és biztassa őket a további munkára.

Dóra jelenleg a SOTE Mentálhigiéniés Intézetében végzi szakirányú tanulmányait. Szakdolgozatát az életvégi igények egészségügyi ellátásban történő érvényesítéséről írja.

Örömek és nehézségek
A munkája során a legnagyobb örömet az okozza, ha tud olyat mondani, amitől megoldódik egy beteg vagy hozzátartozó problémája. A legfőbb inspirációt alapítótársai jelentik számára, a szakmán belül pedig Dr. Muszbek Katalin, a Hospice Alapítvány orvosigazgatója, akihez bármikor, bármilyen kérdésben fordulhat. Nagy segítséget jelent még számára Gaal Ilona, aki a Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programjának vezetőjeként az indulás óta mindenben támogatja az alapítványt. Dóra legfontosabb támasza a férje, Laci, aki mindvégig biztatta, hogy kezdjen el azzal foglalkozni, ami a legjobban érdekli.

A legnagyobb nehézséget az ismeretterjesztő csatornák megtalálása és a forrásteremtés okozza, a fenntartás egyelőre nagyon messze van a kifizetődőtől. Jelenleg adományokból és korlátozott pályázati forrásokból tartja fenn magát az alapítvány, ezért folyamatosan várják olyan támogatók és önkéntesek jelentkezését, akik azonosulni tudnak egy nyitott, proaktív gondolkodásmóddal. Önkéntes munkára, pl forrásteremtésre, szakmai tartalomkezelésre, szakértői kapcsolattartásra illetve rendezvények (szakmai napok, előadások) szervezésére lehet hozzájuk jelentkezni.



Fordulópont
Dóra gondolatait és tapasztalatait életvégi kérdésekről a blogján osztja meg. Ezt a naplót angolul írja és nem titkoltan az az egyik célja, hogy feldolgozza a tavaly nyáron történt traumát, amikor a kisfia egy súlyos betegségen esett át. Ez fájdalmas fordulópontot jelentett az életében, amikor le kellett számolnia azzal az illúzióval, hogy az ember teljesen a kezében tarthatja az események irányítását. Másrészt viszont a hitelességnek egy új szintjét éli meg a saját élményből fakadóan, amit a betegek is éreznek.

Holisztikus szemlélet
Az Életvégi Tervezés Alapítvány által képviselt holisztikus szemlélet - megfelelő szakemberek bevonásával jogi, egészségügyi, pénzügyi pszichológiai és spirituális kérdésekkel egyaránt foglalkoznak - még külföldön is ritka, hazánkban pedig kifejezetten úttörőnek számít. Elsősorban az ismeretterjesztésre helyezik a hangsúlyt, előadássorozataik és kerekasztal-beszélgetéseik során igyekeznek közelebb hozni a szakmát és a laikusokat egymáshoz.



Az alapítvány gyakorlati segítséget nyújt az online hagyaték rendezésétől kezdve az élő végrendelet és a magánvégrendelet készítésén át a haláleset utáni teendőkig a lehető legszélesebb skálán.

Megélni az élet teljességét
Dóra és Luca egyénre szabott tanácsadási szolgáltatással (Életrendezés) is tudnak segíteni, ami egészségesek, súlyos betegek, idősek és hozzátartozók számára ugyan nem egyszerű, de nagyon hasznos és megnyugvást hozó lehet. Bármikor is szembesülünk az élet végességével, mindenképpen tudatosságot visz az életünkbe, segíti az élet teljességének megélését és nem utolsósorban jelentősen megkönnyíti hozzátartozóink, családunk ügyintézését, gyászát, ha valamiféle tudatos és írásban is rögzített tervünk, dokumentációnk van halálunk esetére.


Elérhetőségek:
Életrendezés, Életvégi Tervezés Alapítvány
Az Alapítvány Facebook-oldala

Képek forrása: Csikós Dóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése