"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2015. március 15., vasárnap

Tatjana - bájos gyerekruhák, mackók és erdei tündérek


Tatjanát a játszótérről ismerem, ahová két kisfiával jár. Mindig különleges, színes, finom ízléssel összeválogatott ruhákat hord, gyermekei vidám mintás pamutruháit is saját maga varrja. A magyar nyelvet rendkívüli elszántsággal tanulja, és szabadidejében gyerekruhákat tervez, ékszereket, táskákat, puha állatfigurákat, gyönyörű grafikákat, akvarelleket készít.

Orosz hercegnők, öltöztetős babák

Teljes neve Tatjana Mukhametzyanova. Egy orosz kisvárosban, Polivszkojban született, orosz szülők gyermeke (apai ágon tatár származású). Már gyerekkorában imádott rajzolgatni, festeni. Először öt évvel idősebb nővérét, Olgát utánozva kezdett lányokat, főleg hercegnőket, öltöztetős babákat rajzolni, később rajziskolába is járt, végül a jekatyerinburgi egyetemre jelentkezett, ahol divattervezőnek tanult.

Szentpétervár, szerelem

Tatjana diplomával a zsebében Szentpétervárra ment dolgozni. Itt egy hídon sétálgatva találkozott Péterrel, a magyar cserediákkal, akivel egymásba szerettek. Ezután követte párját Magyarországra, ahol már 8 éve élnek együtt. Férjével két kisfiút nevelnek, a kétéves Misát és a 8 hónapos Ivánt.

Vidám gyerekruhák, kisautók, zsiráfok, lovak

Tatjana kreatív energiái és divattervezői ambíciói gyermekei születésével nem tűntek el, sőt újabban saját tervezésű, vidám mintás, pamut gyerekruhákat készít: nadrágokat, pólókat, sapkákat, pizsamát a bölcsődés-óvodás korosztály számára (de a nyolcéves lányom is az általa varrt lovacskás sapkában jár). Létrehozta a Muhalovka Kids márkát, majd az Amma babaruha-projektet. Előbbi a saját vezetéknevéből származik, utóbbi pedig onnan, hogy kétéves kisfia így nevezi az almát.


"A ruhának bájosnak kell lennie, másképp nem is lehet!!!"






Mackók, elefántok, nyulak


Tanja keze alatt  a pamutanyagok, gombok és cérnák, régi kulcsok táskává, ékszerré, kitűzővé, puha állatfigurákká válnak.


"Minden összekavarodott: kezek, lábak. Anyagok, festékek, cérnák, fantáziák. Gondolkodom, rajzolok, varrok és megszületnek a különböző állatfigurák."


Tündérek, hercegnők


Az orosz hercegnők, erdei tündérek, organikus formák, hosszú hullámos hajú lányok is visszatértek Tatjana életébe, csodás grafikák és pasztellszínű akvarellek formájában. Utóbbiakból a hangulatos ferencvárosi Gomb kávézóban nyílt kiállítása 2015 januárjában.





Személyes kedvencem a fekete-fehér erdei tündéres sorozat, ami lakásdekorációként vagy mesekönyv-illusztrációként is megállná a helyét.









A képek forrása: Muhalovka facebook

Instagram: @mukhametzyanova_

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése