"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2015. szeptember 3., csütörtök

A nagymama süteményei és Balatoni Brigitta desszertjei a La Deliziában


Ismeritek a La Deliziát? Ez egy picike, franciás, vintage hangulatú kekszmanufaktúra és cukrászda a VI. kerület szívében, nem messze a Liszt Ferenc tértől. Hogy mitől különleges?

Először is a kekszektől, amelyek nem egyszerű kekszek, több okból is: kézzel készülnek, mind az ötven féle, valódi, intenzív ízekkel, mint a citrom, mogyoró, dió, narancs, csokoládé és rozmaring. A kislányom, amikor megkóstolta, őket, azt kérdezte: "Anya, mitől ilyen finomak ezek a kekszek, hogy nem lehet őket abbahagyni?" Talán attól, hogy a La Deliziában semmilyen adalékanyagot nem használnak, viszont annál több lelkesedéssel dolgozik a négy cukrász a kis konyhán.





A recepteket a tulajdonos Oczella Péter és felesége, Éva hosszú idő alatt kísérletezték ki, és igyekeztek felkutatni az elérhető legjobb minőségű alapanyagokat. Itt a csoki tényleg belga, a vaj bajor, a kakaó extra fekete, a dió dió, a vanília madagaszkári, a nádcukor nyert nádcukor, a fűszerek és a gyümölcsök frissek, a tejszín igazi tehéntejből van. Amit csak lehet, termelőktől vásárolnak meg.

Amiért a szívemnek annyira kedves ez a hely, az az, hogy ebben a kis műhelyben az imádott nagymamám receptje alapján sütik a linzerkarikát! Péter ugyanis az unokatestvérem és így őrizte meg a nagyi emlékét, ami nagyon boldoggá tesz.

A sütiket átlátszó celofánban, csodás rózsaszín szalaggal átkötve, csinos papír- vagy ezüst fémdobozban is elvihetitek magatokkal, de akár házhoz is rendelhetitek. Szuper ajándék szülinapra, névnapra, évfordulóra vagy csak úgy meglepni valakit. Céges ajándéknak is tökéletes. Ezeknek a kekszeknek biztos, hogy senki nem fog tudni ellenállni.


Ráadásul a La Delizia az a hely, ahová Balatoni Brigitta (Gault&Millau Év Cukrásza 2012-ben)  a Costes, a MÁK Bisztró, a L'Occhio di Stile és a ZONA (Év Étterme 2014-ben) után igazolt, így nyár eleje óta a Jókai utcai kis üzletben is meg lehet kóstolni a tehetséges és elképesztően karizmatikus cukrászlány zseniális desszertjeit. Brigi szabad és pozitív egyénisége a tortákon és a pohárkrémeken is érződik, hihetetlenül izgalmas ízkombinációk - tökmag-eper-vanília-fehércsoki - és egzotikus ízek, mangó, tonkabab, pisztácia, pekádió kerülnek a desszertekbe. A választék nagyjából kéthetente változik, mindig vannak csokis desszertek (torták és pohárkrémek), és kapható még kilencféle macaron is.

A Jókai utcában a galérián le is lehet ülni és akár többféle desszertet is végigkóstolhattok, ez egy igazi csajos hely. Bár azt hiszem, a fiúk sem panaszkodnak ennyi finomság láttán. Brigi exkluzív desszertjei is teljesen elérhető árakon kaphatóak (790 Ft a pohárkrém és 990 Ft a torta).

Ez egy olyan hely, ahol a vendégek rajongó üzeneteket hagynak nemcsak a Facebook-oldalukon, hanem az emeleti kis asztalok fiókjaiban is - ezek közül egyébként többet bekeretezve a falon is elolvashattok - szívet melengető sorok ezek.


Most lesz egy éve, hogy a Pozsonyi úton megnyílt a La Delizia második üzlete, itt a házi kekszek mellett a Hideg nyalat - paleo és vegán - fagyikat kóstolhatjátok végig, illetve a hűvösebb idő beköszöntével franciás palacsintákat sütnek nektek!

Próbáljátok ki bátran!




Facebook
Weboldal


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése